Om svenska bröd
Med finansiering från Jordbruksverket genomförde Norrtälje Naturcentrum projektet under 2023–2025 för att samla information om- och utforska olika regionala baktraditioner. Med hjälp av workshops och litteraturstudier har arbetet resulterat i kunskapportalen Svenska bröd. Forskaren, bagaren och brödhistorikern Karin Gerhardt har varit projektledare och till sin hjälp har hon haft bl.a. forskaren Matti Leino och Åsa Holmgren som under sin tid på Institutet för språk och folkminnen ledde arbetet med Matkult.se
Samtidigt som regionala spannmålssorter har odlats och demonstrerats på Färsna gård har Karin har rest runt i olika regioner och besökt bagare som aktivt håller brödtraditioner vid liv och dessa eldsjälar har bidragit stort till projektets innehåll. Andra som bidragit med sin kunskap och engagemang är bagarna Caroline Lindö och Sébastien Boudet samt alla de experter som deltog i den workshop som ordnades som avslutning på projektet. Vi är djupt tacksamma för all den kunskap som bevarats runtom i landet, och för att den delats med oss i projektet.
Formgivare: Aron Kullander-Östling
Programmerare: Robert Fransson
Fotograf: Henrik Bonnevier
Producent: Tobias Nilsson
Projektledare: Karin Gerhardt
Sakkunniga: Matti Leino och Åsa Holmgren
Bagare: Sebastien Boudet, Caroline Lindö, Anki Berg,
Lotta Kristensson, Sara Wik-Uddenberg,
Karin Wik-Land, Täpp Ida och Täpp Lotta

Projektledare Karin Gerhardt presenterar bröd i en workshop med experter inbjunda från olika delar av landet.

Under två säsonger odlades regionala lantsorter av spannmål på för demonstration och uppförökning på Färsna gård!

Skörd av Lantvete Dalarna på Färsna gård. Försökströskan körs av Tobias Nilsson, projektansvarig för Svenska bröd.
